May 16, 14 • Blog • Sanna • 1 Comment »

Frilansresor

Ovan är bilder från Maja-Stinas härliga bok-release jag var på i Uppsala förra veckan. Den hölls i en gammal fin bokhandel och det bjöds på vin, godis och samtal mellan Maja-Stina och hennes Aftonbladet-kompis om boken. Otroligt trevligt också att få umgås med Maja-Stina, hennes familj, vänner och kollegor från frilans-loftet de sitter på. Bland annat träffade jag Matilda Samlén för första gången irl. Hennes blogg har jag följt i 4-5 år och det var himla kul att få träffa henne och hennes fina familj i verkligheten. Matilda och jag har väldigt mycket gemensamt, men vi hade på tok för kort tid att prata under kvällen! ;-) Det var faktiskt Matilda (frilansar som barnboksillustratör) och Maja-Stina som inspirerade mig till att våga ta steget själv, att säga upp mig från mitt fasta jobba och börja frilansa på heltid.

Oslo, Stockholm, Köpenhamn!

Den här månaden är verkligen fullspäckad med resor för mig. Innan Uppsala var jag på förlagsmöte i Oslo angående en kokbok och helgen efter det var bröllop och dop i Karlstad för min systers familj. Och just nu sitter jag och uppdaterar min portfolio i A3 som jag har med mig på säljmöten, för jag ska nämligen resa till Köpenhamn två gånger kommande veckor och träffa nya spännande (och stora!) förlag :-) Jag har velat ha en anledning att göra affärsresor till denna fina stad länge och vips så hörde två förlag av sig inom loppet av samma vecka. Lyckades dock ej matcha samma dag för mötena, men det gör inget alls. Dessutom blev ett möte inbokat i Stockholm på Bonnier Fakta på måndag för en bok jag ska göra för dem. Så det blir en hel del tåg-resande för mig den här månaden, men kul!

Livet som frilans

Som frilansare måste man verkligen gilla att resa, sälja in sina tjänster och sig själv som person. Det gäller att alltid vara på tå, ha en uppdaterad portfolio, marknadsföra sig kontinuerligt och faktiskt vara ganska tjatig. I kontrast till allt detta så måste man i perioder också ha väldigt mycket is i magen, när nya uppdrag inte dyker upp och mailboxen ekar tom, trots marknadsföring. Det kan var superläskigt att inte veta vad för jobb som dyker upp kommande halvår och om det är tillräckligt mycket för att kunna försörja sig på. Men för mig är det såå värt den här ovissheten och flexibiliteten, för att få frihet i mitt arbete och med min familj. Hittils har det gått över förväntan och för varje gång ett förlag hör av sig och vill samarbeta med mig, är känslan lite som att vinna storvinst på lotto :-)

Jag lade upp en ny sida på min webb för ett tag sedan, med en lista över mina förlagskunder . Tänk vilken resa det varit de senaste fyra åren! Jag känner stor tacksamhet till alla förläggare, projektledare och redaktörer på nedan förlag, som sett något de gillar i mitt arbete och gett mig en chans att få jobba med dem

Om någon som läser skulle vilja veta mer om hur det funkar att frilansa som grafisk formgivare är det bara att fråga!

Apr 9, 14 • Blog • Sanna • 1 Comment »

Min vän Maja-Stina

Den här tjusiga donnan ovan är min vän Maja-Stina Fransson. Vi lärde känna varandra genom våra bloggar för många år sedan. Hon är en stor inspiratör för mig, både som person och i hennes yrke som frilansande journalist. Vi delar erfarenheter i hur det är att vara frilansande småbarns-mammor, kreativa och envisa själar, en ångestkantad barndom och uppväxt i bagaget, samt ytligare saker som kärlek till inredning, glansiga magasin, böcker och massa annat ;-)

Jag har fått följa hennes dröm om att ge ut en egen bok och nu också fått se den drömmen uppfyllas! :-) I veckan skickades nämligen hennes självbiografiska roman “Jag bara tvingar mig lite”, hos förlaget Norlén & Slottner, till tryck och jag fick den stora äran att göra omslaget till boken. Och här är resultatet:

Det kan vara det svåraste bokomslaget jag någonsin formgivit, av många anledningar. Jag ville så gärna fånga känslan i boken och göra historien, och Maja-Stina som författare rättvisa. Dessutom är ämnet som, handlingen berör, så otroligt viktigt att lyfta fram i ljuset. Läs mer om boken här och förhandsbeställ ett exemplar redan nu! Den 8:e maj släpps boken och då vankas det release-fest i Uppsala där Maja-Stina bor. Då åker jag, Magnus och Noah dit och vi ser fram emot att träffa familjen Fransson/Skarstedt igen! :)

Inte nog med att Maja-Stina blivit en publicerad författare, så har hon även en debutantblogg hos Books & Dreams, en av mina favorittidningar! Books & Dreams är ett nytt lyxigt “bookazine” – ett magasin med bokkänsla om bok-branschen och med spännande författare i fokus. Följ hennes blogg via bannern nedan:

 

 

Apr 7, 14 • Blog • Sanna • 1 Comment »

Skillshare

Jag har hittat en otroligt inspirerande webbsida jag vill tipsa mina kreativa kollegor om, som har en massa bra video-tutorials –> Skillshare 

Jag blir heeelt uppslukad av alla dessa design-tutorials gjorda av andra frilansare runtom i världen. Det är som att få inspirerande kollegor som visar tips och trix kring projekt, som man aldrig skulle komma på själv. Dessutom är de så himla begåvade i deras egna yrkesliv.

Här är en kort beskrivning av deras verksamhet ur Skillshare’s manifest:

Our mission is simple. Reunite learning with education and make it accessible to every single person on this planet. Anyone can learn anything, at any age, at an affordable cost, anywhere in the world. Rather than memorize equations for a test, learn by taking action. Learn from your peers. Learn by getting feedback. Learn by making mistakes. Learn by making things. Our cities are our best and biggest campuses, and any address can be a classroom. 

Learning and teaching are essential to keep the world spinning. All of our progress is dependent on it. This cycle turns magical when a student becomes a teacher. If we all share our knowledge and skills with each other, it becomes an endless cycle of awesomeness, and the world becomes a much better place.

Här är några exempel på klasser:

The First Steps of Hand-Lettering: Concept to Sketch (Lettering I)
An Online Skillshare Class by Mary Kate McDevitt

Lettering for Designers: One Drop Cap Letterform at a Time
An Online Skillshare Class by Jessica Hische
Jan 20, 14 • Blog • Sanna • 1 Comment »

Nya kapitel

Nu var det nästan exakt ett år sedan jag skrev något på bloggen sist. Och OJ vad mycket som kan förändras på ett år! Inte minst att både jag och Magnus passerade det läskiga 30-strecket. Men många andra nya spännande kapitel i våra liv har också inletts.

Mitt älskade jobb som frilansande bok-formgivare fortsatte med framgång och vi fick nya kollegor på vårt frilans-kollektiv Bruket. Det firades med kanske den bästa AW:n i stan. Mycket annat hann hända på Bruket under 2013 och under 2014 hyr jag ut min plats och ska istället sitta hemma i mitt arbetsrum som håller på att pimpas.

Jag fortsatte mitt roliga samarbete med Bonnier Fakta där jag gjorde kokboken Sigrids kök och boken Mage rumpa lår tillsammans med den dansanta Annika Sjöö.

Efter flera års blockering när det kommer till mitt målande, så släppte spärren och jag började måla barn-tavlor under våren. Hoppas på mer sånt under 2014!

10 juli kom vår älskade son Noah till jorden, två veckor för tidigt. Nu är han snart sju månader och kärleken växer för varje dag som går!

I augusti “impuls-köpte” vi ett parhus i ett område vi promenerade i för några år sedan, då vi drömde om ett framtida hus där. Så häftigt när visualiseringar, drömmar och tillfälligheter möts. När chanser dyker upp som man inte har råd (i dubbel bemärkelse) att vara snusförnuftig kring, utan måste våga ta.

Så efter en snabb affär utan budgivning med kort inflytts-datum, flyttade vi in i huset i slutet på augusti, med en nyfödd kille på ynka två månader på armen. Inte jättebra timing med en flytt när livet/sömnen omkullkastats totalt, men det gick. Dock med en inflammerad handleds-sena efter allt bebis-bärande och pysslande i huset 6 månader senare… Rehab, arbetsterapeut och stödskena kommer förhoppningsvis göra susen.

Vi hann under hösten njuta lite av vår lilla trädgård och köpte grill, träskor och gräsklippare som sig bör. I skrivande stund ligger det ett snötäcke på gräsmattan fylld med Tindras lyckliga fotspår.

 

Appropå dålig timing så fick jag kontakt med en ny spännande kund i maj/juni. Nämligen förlaget Norstedts formgivningsansvariga Johanna, som hörde av sig och ville ha min hjälp med en bok om tårtor som heter Holy Sweet. Trots en växande bula på magen så var jag bara tvungen att tacka ja till detta jobb under hösten. Trots yber-tidiga mornar (gick upp vid arla-timmen fyra många gånger) så var det så värt det med detta roliga projekt och nya kund!

 

 

Under 2013 växte också min systers mage ikapp med min och i september kom Noahs lilla kusin Elin. Vilken lycka för nyblivna mormor och morfar med två på samma gång!

Under hösten och Noahs power-naps hann jag även med att utöka mitt Pinterest-beroende ytterligare och huvudet har snurrit febrilt av inrednings-tankar. Jag ska försöka visa hur inredningen växer fram här på bloggen och andra kreativa projekt. Med betoning på försöka att hinna.

Om ni vill får ni gärna följa med mig på Instagram under namnet @sannasporrongform eller på Pinterest under sannasporrong.

 

 

 

Jan 30, 13 • Blog • Sanna • 1 Comment »

Lagerhuset

Som ni ser så trivs Tindra lika bra på nya kontoret som jag ;-) Varje dag tar vi färjan över älven och går ca 100 m tills vi kommer till vårt kontor. Så himla smidigt och båtarna går var 5:e minut! Första månaden på året har kick-startat med mycket jobb, men jag har samtidigt fått ro att “bo in mig” på min nya kontorsplats och känner mig verkligen hemma här.

Sen är det en stoor bonus att ha de två super-trevliga frilans-kollegorna Maja-Kristin och Karin i samma lokal! De sitter till vänster i lokalen, dock inte när bilden togs. Vi har en del kvar att fixa med här men vi tar lite i taget. M och K ska köpa en likadan bokhylla som jag och sen har jag köpt tre stora anslagstavlor i linne till oss tre. Blev tipsad om dessa av en kollega på Bonnier som hade en sådan. Kommer bli fint att kunna sätta upp sitt inspirationsmaterial och kom-ihåg-lappar på!

Tindra turas om att ligga under våra skrivbord och uppskattar mycket att Karin också skaffat sig en “Ludde-päls”.

Nu börjar höstens bok-produktion trilla in i form av fysiska böcker. Alltid lika kul att få dem i handen!

Jan 30, 13 • Blog • Sanna • 1 Comment »

Kreativiteten

Sen jag flyttade ut mitt frilanskontor till nya lokalen i Lagerhuset har min kreativa lust kommit tillbaka mycket. Ateljen hemma känns mer lockande och symaskinen och penslarna har fått en helt ny attraktionskraft! :) Jag har sedan så långt jag kan minnas haft en slags “pensel-kramp”. En rädsla att sätta ner pennan eller penseln och skapa en bild på riktigt, utanför datorn. Men helt plötsligt kom lusten och jag har börjat måla i akryl (vilket jag typ aldrig gjort förut). Jag håller på med en serie barn-tavlor som redan fått några spekulanter på sig, vilket ju känns som en kul uppmuntran! Väldigt enkla saker, men som ändå får mig att må bra när jag gör dem.

Jag håller även på att sy ett lapptäcke.Väldigt tidskrävande men enkelt och kul att sy!

Jag har fått ärva fina småsaker av min mormor som gör sig fint i ateljen. Ska visa mer bilder en annan gång. Min mormor var och är en stor förebild och inspirationskälla för mig. Funderar på att dedikera en dag i veckan, kanske fredagar, till att bara vara kreativ i detta rum. En dag att tanka energi och inspiration och skapa något fysiskt. Kanske ska kalla dessa dagar “Creative Fridays”!

Dec 11, 12 • Blog • Sanna • No Comments »

Oslo-trip

Förra veckan tog jag bussen till Oslo för två fullspäckade dagar med förlagsmöten. Jag träffade två förlag jag redan samarbetar med och tre nya lite större förlag. Alltid så spännande att se deras kontorsmiljöer och alla platsbyggda bokhyllor fulla med förlagets utgivna böcker. Det vilar alltid en väldigt positiv atmosfär på dessa arbetsplatser tycker jag. Det känns liksom att de som sitter där, verkligen trivs med sina jobb.

Jag träffade bland annat förlaget Bazar som jag precis börjat samarbeta med och gjort den här boken till.

< – - -

Jag passade på att lyxa till det lite under vistelsen och tog in på Grand hotel mitt på Karl Johansgatan, eftersom det ingick ett fint spa man fick använda hur mycket man ville. Efter frukosten morgonen efter gick jag ut ur lobbyn och möttes av horder av ungdomar och paparazzi-fotografer stående i ring ute på gatan. Det visade sig att de väntade på att få se en skymt av Lady Gaga, som också bodde på hotellet och skulle ha konsert på kvällen. Såg henne aldrig, men lite kul ändå! :)

 

 

Dec 11, 12 • Blog • Sanna • No Comments »

Office space

Det är bråda dagar nu fram till jul för mig. Mycket spännande som händer och bloggen har fått gå i vintervila lite. På lördag går flyttlasset för mig, Maja-Kristin och Karin in i vår nya gemensamma lokal i gamla Lagerhuset i Rosenlund. Vi har haft en sån otrolig tur att få tag i en så fin gammaldags lokal så centralt till en bra hyra. Att inga svarta pengar är inblandade är en stor bonus, och rätt ovanligt i Göteborgs kontorsdjungel! Hyresvärden Higab har låtit oss välja nytt golv och renoverat lokalen inför vår inflytt. Golvet är mörkbetsat, väggarna vita i sten, taket är jättehögt, nyrenoverat eget pentry och toalett. Och det bästa av allt, mitt i rummet finns ett stort runt fönster med utsikt över kanalen och hamnen. Nu ska vi bara spåna fram ett fint namn till vårt frilanskollektiv att sätta på husets skyltar!

Här hemma har jag packat ihop alla mina jobbsaker som ska med till kontoret och mitt arbetsrum håller på att förvandlas till ett dedikerat hobby-rum. Min förhoppning är att känna mig mer kreativ hemma. Och att inte tänka jobb när jag går in där för att sy eller måla något. Känns såklart läskigt att lämna min trygga och bekväma arbetsplats här hemma, men samtidigt känner jag att det är dags att sprida vingarna för att kunna flyga lite högre ändå.

Nov 5, 12 • Blog • Sanna • 2 Comments »

Latest

Här är några av mina senaste jobb. Tyckte det passade bra att placera dem i en bokhylla och har försökt jobba med skuggor och 3D-effekter för att få det att se någorlunda naturtroget ut.

Imorgon bär det av till Stockholm igen för förlagsmöten. Så himla kul att åka tåg upp då och då! Först blir det lunch med min fina vän Maja-Stina och sen blir det två olika möten på Bonnier. Spännande och kul!

Oct 24, 12 • Blog • Sanna • 1 Comment »

Mode-collage

Längesen jag gjorde ett collage på modesidan Polyvore. Kanske för att jag som kreativ person tömmer min kreativitet och inspiration på jobb. Men det är viktigt att tanka på ibland. Här i form av en stil och en känsla jag gillar. Det handlar inte så mycket om själva plaggen, utan den identitet bilderna tillsammans bär.

Oct 24, 12 • Blog • Sanna • No Comments »

Frankfurt Book Fair

Frankfurts bokmässa var så gigantisk att vi skulle behövt en hel dag till för att avverka hela! När vi först såg byggnaden så blev vi nästan lite besvika – “men det här är ju inte större än Svenska Mässan i Göteborg”. OJ så fel vi hade! Mässan bestod istället av flera höghus med gångbroar emellan!

Det var så mycket att inspireras av och kameran gick varm på alla vackra omslag!

Det var otroligt bra att få den här överblicken över bokförlagen världen över. Jag fotade också alla skyltar med större bokförlag och deras konglomerat av olika verksamheter och nischer. Jag lyckades också få tag i hela förteckningen över de som ställde ut på denna mässa. Bör nämnas att den var tjockare än en vanlig roman ;-)

En monter hade uppvisning i hur man tryckte böcker förr i tiden. Jag har alltid fascinerats av denna metod. Tänk vilket tidsödande arbete det var att placera alla små små små typer bredvid varandra inför tryckpressen!

Min kärlek till vackra bibliska motiv fortsätter… Känns ju rätt mycket som en skymf, med tanke på att jag gått ur kyrken sen många år tillbaka :-/

Imorgon har jag bokat in mig för en heldag på Sankt Jörgen Spa. Som en belöning för att jag klarat av en fullspäckad jobbmånad. Mamma fnissade lite stelt när jag sa detta. I hennes minne fanns det gamla mental-sjukhuset Sankt Jörgen närmast till hands hehe.. Kanske är det ett lite nutida sådant ;-)

Oct 22, 12 • Blog, Uncategorized • Sanna • No Comments »

Frankfurt-resan

Nyligen spenderade vi fredag-måndag i Frankfurt. Anledningen var den årliga bokmässan som är världens största. Så vi passade på att göra en mini-semester av resan! Jag gillar Frankfurt och staden växte liksom ju mer tid vi spenderade där. En stad full av kontraster med skyskrapar, i ett av Europas och Eurons stora business-distrikt, och gamla vackra byggnader och stadsdelar av vad som inte förstördes i andra världskriget. Bilden ovan visar rätt tydligt vad jag menar! :)