Om mig

Intresserad av frilanstjänster inom formgivning och originalarbete?

Är ert förlag i behov av hjälp med formgivning av omslag och inlagor till era böcker tillsammans med ett noggrant orginalarbete? Då har ni hamnat helt rätt!

Om mig

Jag heter Sanna Sporrong, född på det tidiga 80-talet och ­frilansar som grafisk formgivare och ­originalare, med inriktning på förlagsbranschen. Jag bor och arbetar från mitt nyinköpta hus strax utanför Göteborg som jag delar med min sambo, min son på ett år och min långvariga kompanjon och kontorsansvariga hund Tindra (en busig Cavalier King Charles).

Jag har en stor passion för böcker i alla former, både i mitt jobb och privat, vilket mina skeva och överfulla bokhyllor hemma signalerar om … Därför känner jag mig lyckligt lottad som får formge och producera böcker från grunden dagligen. Från ett gediget skissarbete för att förmedla mina idéer, till en ­tryckf­ärdig ­produktion. Läs mer om min arbetsprocess nedan. I mina tidigare produktioner finns kokböcker, romaner, livsstilsböcker, barn- och ungdomsböcker, utbildningsmaterial mm. och i min portfolio finns ett urval av mina jobb. Jag producerar även marknadsförings­material till de förlag jag samarbetar med, både för tryck och webb.

Vill du veta mer om min bakgrund, ladda ner mig CV tillsammans med min portfolio här.

Programkunskaper: Adobe CC 2014 InDesign, Illustrator, Photoshop.

Mitt arbetssätt

Jag ser stora fördelar, i de produktioner jag medverkat i, när jag som formgivare är med redan i ett tidigt stadie av bokproduktionen. Att förläggare, författare, fotograf, stylist mfl tillsammans bollar idéer skapar en helhetskänsla i projektet. Inför ett sådant möte tar jag alltid med mig en mood board med de ideér jag har.

Jag arbetar med mood boards för att fånga upp och organisera mina tankar, intryck och känslor inför designarbetet av en bok. Det handlar om att skapa en atmosfär som designkonceptet sen ska landa i. Detta arbetssätt har visat sig ha stor betydelse i projektens startskede, men fungerar även som en vägledning genom hela produktionen.

Efter att jag har fått ta del av det text- och bildmaterial som finns att tillgå börjar jag att leta efter inspiration och undersöka olika aspekter av projektet. Några faktorer som är viktiga att ha i åtanke är vilka influenser manuset har beroende på genre, känslostämning, teman, tidsepoker exempelvis. Det kan gälla olika kombinationer av typografier, färgskalor, en känsla som foton eller illustrationer förmedlar, former, texturer etc.

Pinterest

Jag använder mig av Pinterest där man kan skapa en slags “digital anslagstavla”. Där samlar jag på mig inspirationsmaterial i olika former både professionellt och privat, eftersom jag är väldigt intresserad av design, inredning, mode mm. Inför varje bokprojekt skapar jag en dold mapp där jag samlar material för respektive projekt. Denna mapp kan jag sedan välja att dela med alla som är involverade i en viss boks utformning. En stor fördel när alla bjuds in till denna mapp, är att varje person även själva kan lägga till “pins” där och skriva en rad om vad som skulle vara intressant att testa.

Nedan är ett exempel på en mood board jag skapade för vinnaren av “Mästerkocken” Sigrid Bárány’s andra kokbok “Sigrids kök” för Bonnier Fakta & TV4, 2013.

 

 

 

Powered by WordPress.

© 2014 Sanna Sporrong Form.

All Rights Reserved.